Rule_left-side
Commerce
Rule_header

Mong Rosseel

Rule_regulars

 • In de loop der jaren is het werk van Mong en de
  Vieze Gasten in deugddoende prijzen gevallen:

  Prijs van het anti-fascistisch front [1999]
  Prijs van de Belgische liga van
  de mensenrechten [1999]
  Louis Paul Boonprijs [2000]
  Tweejaarlijkse Provinciale prijs voor volksontwikkeling [2004]
  Kastaarprijs van de Brugse poort [2009]

Biografie

Rule_features

 • Mong Rosseel, speler en verteller.
  Geboren in Veurne op 30 december 1946.

  In oktober 1970 trekt hij met een groepje anarchisten naar de Sleepstraat in Gent. In deze arbeidersbuurt wordt het onafhankelijke buurthuis ‘Kontakt’ geopend en één jaar later speelt daar voor de eerste keer ‘Het circus van Vuile Mong en zijn Vieze Gasten’. Het gezelschap evolueert van buurtgroep naar agit-prop en groeit door naar een echt strijdtheater. In 1974 scoort het een onverwachte hit met ‘het apenkot’, een sociale parodie op het leven van een doodgewone Vlaming.

  In 1976 wordt het collectief erkend als vormingstheater. Twaalf jaar lang trekken de Vieze Gasten met een circus-, theatertent door Vlaanderen en Nederland en spelen ze op alle grote manifestaties voor vrede, voor werk en werkbehoud, voor verdraagzaamheid, enz.

  In 2001 weigert een nieuwe commissie de verdere erkenning als vormingstheater, maar op hetzelfde moment wordt het buurttheater ‘Bij de Vieze Gasten’ erkend als sociaal-artistiek project. Bij de Vieze Gasten wil niet meer en niet minder worden dan het ‘kloppend hart’ van de Brugse Poort, een zeer gemengde Gentse volksbuurt en ontwikkelt het ene buurtproject na het andere: revues met buurtbewoners, een buurtfanfare, een fotoclub, een schrijfclub, enz.

  Mong zelf trekt nog steeds rond met ‘vormende’ voorstellingen rond zeer actuele maatschappelijke problemen. Racisme, milieu, millenniumdoelstellingen, globalisering, ...

  Eens de pensioenleeftijd bereikt, eind 2011, wil Mong zich toeleggen op wat hij eigenlijk het liefste doet : vertellen !
 
Rule_right-side